Вести

Представљени резултати истраживања студенткиња и студената Факултета политичких наука

Представљање резултата истраживања на теме „Ставови студената о еколошким проблемима у Србији″, „Ставови грађана о социјалним радницима у Републици Србији” и „Ставови студената о легализацији марихуане у Србији“, која су спровели студенткиње и студенти међународних студија, студија политикологије и социјалне политике и социјалног рада у оквиру вежби из предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком, одржано је на Факултету политичких наука.

У истраживању на тему „Ставови студената о еколошким проблемима у Србији″ учествовали су студенти међународних односа, а презентацију истраживања одржали су Александар Стевановић и Лазар Симић.

Истраживачко питање ове теме било је ‚‚На који начин друштвено-политичке вредности студената утичу на мотивацију да се понашају еколошки одговорно?“, док је начин прикупљања био путем онлајн анкете и интервјуа са стручњацима из ове области. У анкети је учествовало 952 испитаника.

У оквиру анкете, обрађиване су теме попут квалитета ваздуха, квалитета пијаће воде, чистоће река и језера, употребе пластичних кеса, рециклаже, учествовања на еколошким протестима и слично. Према резултатима анкете, велики број студената изразито је забринут за животну средину у Србији.

У истраживању на тему „Ставови грађана о социјалним радницима у Републици Србији”, учествовали су студенти и студенткиње социјалне политике и социјалног рада, а презентацију истраживања одржале су колегинице Емилија Ничић и Теодора Иванов.

Овим истраживањем студенти су испитали каква је заиста слика о социјалним радницима у јавном мњењу Србије, колика је и каква информисаност грађана о самој професији, као и колико је за њих она важна.

Упитници су рађени у онлајн форми, а испитано је 1114 грађана оба пола из свих крајева Србије, оба пола, различитог образовног и радног статуса. Теме упитника биле су важност постојања социјалних радника, главне особине социјалних радника и њихова задужења, степен угрожености занимања и слично. На питање да ли би потражили помоћ у центрима за социјални рад, 39,9% испитаника се изјаснило потврдно, док би њих 33,1% размислило о томе. Најчешћи одговор на питање шта би променили у досадашњем раду социјалних радника и радница био је већа супротстављеност корупцији. Ипак, највећи број испитаника је потврдио да сматра да медијско извештавање утиче на стварање негативне слике о социјалним радницима.

У истраживању на тему „Ставови студената о легализацији марихуане у Србији”, учествовали су студенти и студенткиње политиколошког смера, а презентацију истраживања одржали су Вељко Буквић и Божана Опачић.

Истраживачко хипотеза ове теме билла је ‚‚Друштвено-политичке вредности студената као предиктори подршке/противљења легализацији марихуане у Србији“.

Истраживање је спроведено путем онлајн анкета и у форми интервјуа, а испитано је 872 испитаника, претежно женског пола (63,6%), просечне старости 21 година. Истраживано је колики проценат људи конзумира марихуану, који су најчешћи разлози за и против конзумације марихуане, да ли је конзумација друштвено прихватљива, који су разлози подршке односно противљења легализацији марихуане, да ли би легализација утицала на промене стопе криминала и друго. Резултати истраживања покузују да 41,1% испитаника сматра да легализација марихуане у Србији углавном није могућа, али да би чак 74,5% њих на референдуму подржало легализацију марихуане.

Представљање је водио МА Ненад Спасојевић, докторанд ФПН-а и сарадник у настави, који се захвалио доц. др Вери Арежини и асистенту др Николи Јовићу, на заједничкој реализацији овогодишњих истраживања.

Ставови студенита о легализацији марихуане

Ставови студената о еколошким проблемима у Србији

Ставови грађана о социјалним радницима у Републици Србији

Извештај – Ставови грађана о социјалним радницима

Related Posts