Вести

Одржанo предавање ,,Српско-амерички односи у време Бајденове администрације”

Генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић одржао је онлајн предавање на тему ,,Српско-амерички односи у време Бајденове администрације” преко платформе Zoom.

,,Епидемија вируса корона превазишла је сваку претходну, парадоксално је да је та иста епидемија код људи створила перцепцију и јединства и подељености. Јединство је наглашено чињеницом да је непријатељ свима заједнички, јер су сви угрожени без обзира на нацију, веру, пол или старост и независно од тога где живе, док се са друге стране подељеност осликава у чињеници да међународни механизми за супротстављање заједничком изазову не функционишу, солидарност не постоји и свака држава је у великој мери препуштена сама себи, што најбоље указује на кризу заједничког вредносног система”, навео је генерални конзул Јовић.

Јовић је истакао да се не назире конкретан план деловања ка јасно постављеним циљевима, као ни крај тренутној нестабилности, а најмање се указује на солидарност за удружено деловање на нивоу читаве међународне заједнице. Он је додао да је један од важнијих узрока таквог стања спора адаптација на промену структуре и односа моћи између најзначајнијих актера на међународној сцени.

,,Сматрам да постоје доминантни фактори који утичу на билатералне односе Србије и Сједињених Америчких Држава, а то су савезништво у два светска рата, непријатељство из последње деценије 20. века, међусобни односи и ривалитет САД са Русијом и Кином, са којима Србија има пријатељске односе, интерес САД да задржи доминантну позицију у Европи и опредељење Србије за војну неутралност. Чини се извесним да у скорије време неће бити могуће градити заједничку будућност са САД ослањајући се на заједничку прошлост, већ ћемо заједничку будућност моћи да градимо ослањајући се на напоре које будемо улагали како би наши односи били што разноврснији и искренији”, закључио је генерални конзул Дамјан Јовић.

Предавање ,,Српско-амерички односи у време Бајденове администрације” било је последње предавање у оквиру III Школе америчких студија одржане у септембру 2021. године.


Related Posts