Вести

Одржано предавање професора Џона Милера са Охајо Стејт Универзитета

Предавање на тему „Бесмисленост рата: Истраживање пораста аверзије према међународном рату током последњих 100 година и дискусија о значају за развој актуелног рата у Украјини“, одржао је професор емеритус Џон Милер са Охајо Стејт Универзитета.

Уводну реч имала је директорка Центра за словенске, источно-европске и евро-азијске студије Охајо Стејт Универзитета проф. др Анђела Брајнтлингер (Angela Brintlinger), која је изразила захвалност што се сарадња са Факултетом политичких наука наставља и што професор Милер има прилику да студентима представи своју експертизу.

Присутнима се обратио и декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић. Он је казао да је веома захвалан што се поново указала прилика да се одржи још једно сјајно предавање у сарадњи са Охајо Стејт Универзитетом.

Професор Џон Милер је на почетку свог излагања указао на то да су људи током историје мењали своје ставове о рату и да се мишљење о рату драстично разликовало пре и после избијања Првог светског рата 1914. године. „Пре 1914. године било је веома лако наћи списе у којима се рат назива лепим, часним, узвишеним, херојским и неопходним, док је у исто време мир описиван као материјалистички, неморалан и себичан. Међутим, након Првог светског рата таквих изјава више није било“, објаснио је Милер.

Он се у свом излагању осврнуо и на тренутни рат у Украјини објаснивши да Русија није прихватала проширење НАТО-а, већ је сматрала то као ризик и претњу. Професор је подсетио да је Русија захтевала да Украјина никада не постане члан НАТО-а што је одбијено и додао да је тај проблем могао да буде решен на другачији начин, а да је рат вероватно могао бити избегнут. „Једно од решења је да се уместо речи да Украјина никада не уђе у НАТО говори о томе да Украјина не уђе у НАТО барем у наредних 25 година. Украјина свакако не би могла ући у НАТО због своје велике дисфункције, корупције и граничних конфликата. Њој је потребна велика реформа која се не би десила још генерацијама“, сматра Милер.

Професор емеритус Милер говорио је и о утицају тренутног рата на Русију објаснивши да ће последице посебно бити лоше по економију услед санкција, искључивања из међународних организација и осталих облика сарадње. Он је оценио да је Украјинска одбрана јача него што су Руси првобитно очекивали. „Чини ми се да је Русија у заиста лошем стању. Она стагнира економски још од 2014. године и без рата и санкција. На дуге стазе, све док је Путин на власти, стање ће бити поприлично катастрофално барем када је у питању економија“, закључио је Милер.

Предавање је одржано у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts