Вести

Одржано предавање ,,Вести и друштвени ангажман: тридесете и документарни филм” у оквиру првог онлајн курса новинарства ,,Историја, теорија, пракса америчког новинарства”

Предавање на тему ,,Вести и друштвени ангажман: тридесете и документарни филм“, у оквиру првог онлајн курса новинарства ,,Историја, теорија, пракса америчког новинарства”, одржала је проф. др Џенет Стил (Јenet Steele) са Елиот школе међународних послова Џорџ Вашингтон Универзитета (Elliot School of International Affairs, George Washington University), Сједињене Америчке Државе путем онлајн платформе Zoom.

Проф. др Џенет Стил указала је на друштвене и историјске промене у америчком журнализму током Велике депресије тридесетих година. Она је истакла да је Америка у том периоду била фокусирана на пропаганду и нове форме изражавања које теже да утичу на друштво. „Документарни филмови увек имају за циљ да нас убеде у нешто, али не морају имати исту тачку гледишта. Поједини документарни филмови су били направљени да славе Америку, док су други дизајнирани да нам укажу на проблеме и потенцијална решења“, нагласила је проф. др Стил. Она је додала да су документарци направљени да ставе акценат на емоције и да укажу на специфично социјално окружење позивајући нас на одређену врсту акције.

Она је предочила да је радио у Америци тридесетих година постао доминантнији у односу на штампу због веће доступности и веродостојнијег преноса информација, као и да је криза утицала на структуру медија. „Америчка штампа је успела да игнорише и омаловажи доказе о Великој депресији. Људи су више веровали радију где се говорник директно обраћа публици“, рекла је проф. др Стил. Она је указала да су анкете потврдиле да уколико се у два различита медија представе две различите стране исте приче, већина испитаника ће пре веровати радију него штампи.

Проф. др Стил је током предавања приказала бројне примере документарних филмова који најбоље одсликавају период Велике депресије и позвала учеснике на интерактивну дискусију.

Други онлајн курс ,,Приповедачко новинарство” почиње у уторак, 12. априла 2022. године, а пријаве су отворене до петка, 8. априла 2022. године.

Више информација налази се ОВДЕ.

Курсеве организују Центар за медије и медијска истраживања и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду уз подршку Стејт департмента и Одељења  за медије, културу и образовање Aмбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, а професорка Стил је Фулбрајтов стипендиста на нашем Факултету.

Related Posts