Вести

Oдржан разговор о књизи Илије Вујачића ,,Држава између грађанског и националног”

Разговор о књизи ,,Држава између грађанског и националног” одржан је у организацији Удружења за политичке науке Србије (УПНС) на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На догађају су говорили професори Факултета политичких наука др Ђорђе Павићевић, др Марко Симендић и аутор књиге и професор у пензији др Илија Вујачић.

Проф. др Ђорђе Павићевић истакао је да се књига не бави искључиво теоријом већ и  теоријом у покрету, објашњавајући са чиме се друштво Црне Горе суочава. „Овде постоје две главне теоријске целине од којих прва подразумева стратегију демократизације у односу на социјалистички оквир у коме смо живели, са развојем у тржишно либералном правцу. Други део се осврће на идентитетска питања Црне Горе, уз акценат на проблем интеграције подељених држава“, објаснио је проф. др Павићевић. Он је додао да је централно питање овог дела уставни патриотизам, који отвара могућност интеграције кроз политичку приврженост темељним поделама друштва.

Проф. др Марко Симендић указао је на значај питања образовања, антифашизма и традиције у поменутој књизи и нагласио идеју републиканизма као потенцијално решење сепаратизма црногорског друштва. „Аутор се у делу супротставља различитим врстама једностраности од којих је најопаснија она везана за свођење целе политичке заједнице на само један елемент. Црна Гора јесте подељена, али је специфична и показује суживот различитих друштвених и државних елемената“, оценио је проф. др Симендић. Он је поред поменутог проблема навео и инструменталну, интерпретативну и идеолошку једностраност.

Аутор ове књиге и професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду у пензији др Илија Вујачић осврнуо се на питање распада црногорске друштвено-политичке заједнице, до ког може доћи уколико се не пронађе одговарајући интегративни елемент. „Текстове сам почео да сакупљам бавећи се идејом уставног партиотизма. Можда и јесам утописта по питању будућности Црне Горе, али искрено верујем у поменуту идеју иако је она, можда, тешко изводљива“, закључио је проф. др Вујачић. Он је нагласио да има две домовине – Црну Гору и Србију, од којих је доста добио, али се нада да је обема доста и допринео.

Модератор разговора био је проф. др Небојша Владисвљевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts