Вести

,

Модул мастер програма Студије политике: Компаративне регионалне студије

Модул мастер програма Студије политике

Компаративне регионалне студије

Позив за пријаве за 1. генерацију студената 2022/2023.

Руководилац: проф. др Зоран Крстић

ЕПСБ: 60

Звање: Мастер политиколог у области компаративних регионалних студија

Рок за пријаве: од 20. до 30. септембар 2022.

Факултет политичких наука вас позива да се пријавите на мастер студије из области Компаративних регионалних студија за академску годину 2022/2023.

Основна замисао овог мастер модула је да студенти стекну компаративна знања o концептима, методама и приступима у проучавању компаративних и регионалних тема.  Циљ је да се формира широко теоријско и практично знање о проблемима из области упоредне политике и да се стекну основна знања о функционисању политичких институција, актера и процеса и њиховог утицаја на друштво, културу и економију. Модул препознаје запостављеност компаративне политике и компаративних регионалних студија које су доминанто заступљене на најпрестижнијим европским и америчким студијама из области политичких наука. Студије су дизајниране тако да студенте обуче за професионални и каријерни ангажман у чијем фокусу су институције и политички процеси са нагласком на неизоставном компаративном приступу.

 Модул омогућава ближе упознавање са приступима у компаративним истраживањима, са акцентом на процес изградње институција и институционално суочавање са различитим кризама као што су економска, мигрантска, пандемијска, конфликтна итд. Студентима је остављена слобода да кроз широк спектар изборних предмета ближе упознају регион за који су показали почетно интересовање, од западних демократија, преко земаља у развоју Латинске Америке, Блиског Истока, Југоисточне Азије, до Западног Балкана и посткомунистичких држава Источне Европе, Централне Азије, Руске Федерације.  Поред традиционалног изучавања транзиционих процеса и консолидације демократије, фокус осмишљених  предмета је на савременим темама као што су изборни системи са различитим дизајнима и њиховим последицама, утицају религије на савремене демократске и ауторитарне процесе, као и утицај географских, геополитичких и геоекономских чиниоца на редефинисање политичких сиситема. На крају, посебан акценат стављен је на питање миграција и популациону анализу које могу бити пресудне за будуће политичке одлуке у друштвима која су предмет проучавања.

Курсеви на овом модулу су:

  • Увод у компаративна истраживања (обавезан),
  • Политички системи земаља у развоју (обавезан),
  • Изградња институција и управљање кризама (обавезан),
  • Изградња институција на Западном Балкану,
  • Политички систем Руске Федерације,
  • Транзиција и консолидација демократије у посткомунистичким друштвима,
  • Изборни системи – дизајн и последице,
  • Миграције и популациона анализа,
  • Религија и демократија,
  • Регионална политичка географија,
  • Геополитика и геоекономија.

Предавачи на овом програму:

Проф. др Зоран Крстић

Проф. др Даница Шантић, Географски факултет

Проф. др Микица Сибиновић, Географски факултет

Проф. др Милан Јовановић

Проф. др Daniel Bochsler

Доц. др Стефан Сурлић

Доц. др Душан Вучићевић

Доц. др Марко Вековић

Доц. др Деспот Ковачевић

Почињемо у октобру 2022. Очекујемо вас!

Техничке напомене. На једногодишње мастер студије може се уписати лице које је завршило основне академске студије, остваривши најмање 240 ЕСПБ на Факултету политичких наука и другим факултетима из групације друштвено-хуманистичких наука, као и лица која нису завршили факултете из групације друштвено-хуманистичких наука, уколико су писали радове из области ових мастер студија или имају искуство у релевантним институцијама, политичким партијама или релевантним организацијама. Мастер академске студије могу уписати и лица која су завршила основне студије у четворогодишњем трајању на Факултету политичких наука или неком другом факултету из групације друштвених наука  по прописима која су важила до ступања на снагу Закона о високом образовању, као и лица која нису завршила факултет из групације друштвених наука уколико су писали радове из области ових мастер студија или имају искуство у релевантним институцијама, политичким партијама или релевантним организацијама.

Пријемни испит ће се oдржати у првој недељи октобра 2022.

Контакт особа: Зоран Крстић: zoran.krstic@fpn.bg.ac.rs

Више информација налази се на: https://www.fpn.bg.ac.rs/komparativne-regionalne-studije

Related Posts