Вести

,

Позив на дискусију ,,Изазови енергетске транзиције и њена одрживост на Западном Балкану данас”

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас на дискусију Иницијативе за ангажовану демократију на тему ,,Изазови енергетске транзиције и њена одрживост на Западном Балкану данас, која ће се одржати у оквиру годишње међународне конференције Сабор политиколога, коју организује Удружење за политичке науке Србије.

Дискусија ће се одржати у недељу, 25. септембра 2022. године, са почетком у 16.30 часова у слушаоници 1 на Факултету политичких наука.

Учесници:

  • Мирко Поповић, RERI
  • Александар Мацура, RES Foundation
  • Жаклина Живковић, Право на Воду/Организација за политичку екологију Полекол
  • Самир Лемеш, Универзитет у Зеници

Модераторка: Газела Пудар Драшко

Европски фонд за Балкан (ЕФБ) и Институт за демократски ангажман југоисточне Европе (IDESE) удружили су снаге и створили Иницијативу за ангажовану демократију (EDI). EDI има за циљ да укључи локалне покрете и организације, истраживаче, ангажоване грађане и новинаре у хоризонталну регионалну мрежу за подршку, промоцију и спровођење вредности отворених, солидарних и демократских друштава широм нашег региона.

Чинејница је локалне иницијативе остају спонтане, често фокусиране на појединачна питања, недостају им јаке националне и још хоризонталније регионалне везе и сарадња, као и алати за достизање шире визије бољег и праведног друштва. Постоји потреба да се оснаже грађани и да ојачају они гласови који долазе из локалних заједница који су у стању да се баве и боре за заједничке циљеве и јавне интересе, као и да се ангажују за више партиципативне демократије и одговорне институције. Такође, потребна је чврћа истинска сарадња широм региона, вредна размена заједничког знања и алата.

Сврха EDI мреже јесте управо у заједничком изражавању забринутости – локално, регионално и према колегама из ЕУ како би се створила солидарна заједница ангажована за демократију и солидарност у нашем региону.

Related Posts