Вести

Одржана симулација рада америчког Сената

Симулација рада америчког Сената у оквиру пројекта Београдски модел америчког Сената, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду у суботу и недељу, 29. и 30. октобра 2022. године.

Током трајања симулације, пред Комитетом за спољње послове Сената говоре су одржали номиновани амбасадори САД-а у трећим државама. Сенатори су били подељени у поткомитете и представљали су савезне државе. Сваки номиновани амбасадор представио је идеје и план даљег рада за побољшање односа између САД-а и конкретне земље, под условом да му номинација буде одобрена. Сенатори су имали могућност постављања питања у циљу боље процене кандидата и њихове спремности да бране интересе САД-а и њихових бирача.

Током првог дана одржано је саслушање потенцијалних америчких амбасадора у Афричкој унији, Боливарској Републици Венецуели, Држави Израел, Држави Јапан, при Европској унији, у Исламској Републици Иран, Комонвелту Аустралија и Народној Републици Кини.

Учесници су имали прилику да присуствују представљању резултата истраживања на тему „Како је рат у Украјини утицао на ставове грађана Србије: поређење података из 2022. и 2022. године“, које је спроведено у сарадњи са Охајо Стејт Универзитетом из САД-а. Податке је представио доцент Факултета политичких наука др Никола Јовић, поредећи истраживања из 2020. и 2022. године. Према резултатима истраживања грађани Србије већу наклоност показују према Русији пошто сматрају да штити наше дипломатске интересе. С друге стране, опада подршка Европској унији због проблема Косова и Метохије, као и НАТО агресије на Србију 1999. године.

Истраживање је показало да су ставови грађана Србије већински подељени, али су углавном били сагласни око два питања, те 85% испитаника сматра да Србија треба да остане војно неутрална, а 80% не подржава увођење санкција Русији.

Током другог дана одржано је излагање потенцијалних америчких амбасадора у Републици Индији, Републици Србији, Руској Федерацији, Савезној Републици Немачкој, Сједињеним Мексичким Државама, Уједињеним нацијама, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске и Украјини.

Симулацији су присуствовале и студенткиње новинарског смера Факултета политичких наука, Невена Цвијовић и Сара Панић, чији је задатак био извештавање са седница.

Цео догађај завршен је церемонијом доделе сертификата и награда које су учесницима и члановима тима уручиле организаторке студенткиње Ана Милојевић и Леонтина Гачић. Дебатне способности, валидност аргумената, доследност додељеној улози, као и евалуације које су попуњавали сви учесници, утицали су на избор по три најбоља учесника у улогама сенатора и амбасадора. Награђени су следећи учесници у улози сенатора: Стефан Јовановић, Матеја Гавриловић и Јована Кисић. У улози амбасадора награђена су следећа три учесника: Дамјан Минић, Новак Челебић и Ива Радуновић.

Симулација су организовали студенти Факултета политичких наука у сарадњи са Центром за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Да подсетимо, у склопу овог пројекта одржана су и уводна предавања о функционисању Сената Сједињених Америчких Држава и о процесу саслушања и именовања амбасадора САД у трећим државама испред комитета за спољне послове.


Related Posts