Вести

Одржана промоција зборника ,,Синдикати између рада и капитала”

Промоција зборника ,,Синдикати између рада и капитала“ одржана је у оквиру 16. Сабора политиколога на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Говорници на промоцији били су проф. др Зоран Стојиљковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Сњежана Ивчић из Базе за радничку иницијативу и демократизацију, шефица међународног одељења Савеза самосталних синдиката Србије Бојана Бијеловић Босанац и др Мароје Вишић уредник Зборника и библиотеке Ellipsis.

Проф. др Зоран Стојиљковић истакао је како су последње четири деценије синдикати у Србији у озбиљној кризи која је проузрокована антисиндикалним расположењем у јавности. Он је изјавио да је релативна већина друштва равнодушна према синдикатима. Проф. др Стојиљковић закључио је да уколико синдикати адекватно реагују на изазове које им окружење задаје, има наде за њихов опстанак, у супротном гледаћемо како синдикати изумиру.

Др Сњежана Ивчић осврнула се на неколико научних радова који се налазе у Зборнику и указала на важност историјских чињеница које они пружају. Она је указала на то да постоји простор за даље истраживање радничке свакодневнице и да би се њој више требало посветити. Др Сњежана Ивчић објаснила је однос синдиката и медија и то колико медији могу помоћи или начинити штете синдикатима, као и да је то још једно поље које би требало дубље истраживати.

Бојана Бијеловић Босанац изјавила је да позиције синдиката обухватају много више од рада и капитала. Она је додала да се синдикати данас баве питањима која су много шира и обухватнија него раније. Бојана Бијеловић Босанац нагласила је да синдикати мапирају стање у друштву на много нивоа у јавном сектору, поготово у областима образовања, здравства и демократије.

Др Мароје Вишић објаснио је како радови у Зборнику заиста представљају изворна истраживања и промишљања о синдикатима. Он је додао како данас борбе за радничка права преузимају разне грађанске иницијативе или невладине организације,  што сведочи о опадању важне улоге синдиката у друштву. Он је нагласио да оно што синдикатима увек остаје јесте штрајк, који је јачи од друштвених протеста.

Организатори промоције били су Удружење за политичке науке Србије и Факултет политичких наука Универзитета у Београду. Промоцију је подржала Фондација за отворено друштво. Зборник је објављен уз подршку Министарства знаности и образовања Републике Хрватске.

    

Related Posts