Вести

Активности Волонтерског сервиса ФПН КонекТаС

Знамо да су најбољи социјални радници они који су оријентисани ка сталном развоју. И знамо да се највише вреднује спремност социјалних радника за нове идеје, нова сазнања, нове методе, нове приступе у пракси… Али уважавамо реалност. А у реалности су социјални радници заузети професионалци са ограниченим временом за професионални развој.

Зато смо започели процес успостављања он-лине платформе на којој бисмо заједно окупили практичаре, наставнике и студенте социјалног рада и социјалне политике, желећи да допринесемо међусобној размени знања и информација, са крајњим циљем да унапредимо своје компетенције и ојачамо професонални интегритет свих нас, унапређујући на тај начин квалитет стручног рада и квалитет услуга које пружамо.

Идеја је додатан импулс добила са наступањем ванредне ситуације изазване вирусом ЦОВИД-19  и са заједничком потребом да проактивно делујемо и укључимо се у борбу против пандемије. Резултат тих промишљања је успостављање Волонтерског сервиса студената и практичара социјалног рада – ФПН КонекТас на Факултету политичких наука.

Волонтерски сервис који успостављамо и у чије грађење верујемо да ћете се активно укључити, замишљен је као интерактивна платформа за практичаре и студенте социјалног рада и место на коме ћемо моћи да учимо једни од других, делећи  нова сазнања, ускуства из праксе, идеје за унапређење и, посебно, развијајући различите моделе подршке коју једни другима можемо да пружимо. Зато ФПН КонекТаСжелимо да изградимо као безбедно, подржавајуће, инклузивно и подстицајно место окупљања за учење и истраживање, за повезивање и размену са колегама и за кооринирано прикупљање и дистрибуцију релевантних информација за све нас чија ова платформа јесте и треба да буде. 

Актуелности  Волонтерског сервиса ФПН КонекТаС поделили смо, према циљним групама којима су превасходно намењене, у три групе које се свакако прожимају и једна другу подржавају:

 Актуелности за волонтере – студенте социјалне политике и социјалног рада

  • Мапирање услуга и потреба у систему социјалне заштите – Са студентима смо отпочели процесс мапирања услуга које пружају различите организације на терену и потреба осетљивих група. Прва активност унутар ове је повезивање око 30 студената заинтересованих за волонтерски ангажман са организацијама које нуде директну подршку корисницима на терену.
  • Повезивање и праћење волонтирања студената током пандемије – обезбеђивање подршке и релевантних информација студентима који су се активно укључили у својим срединама у активности у борби против коронавируса
  • Супервизијска и едукативна подршка – са студентима смо организовали два информативна састанка и два wебинара (он-лине обуке). Први wебинар био је на тему „Социјални рад у кризним ситуацијама“, а други на тему „Комуникација у кризним ситуацијама и смернице за ментално здравље помагача“.

Актуелности за практичаре у области социјалне политике и социјалног рада

  • Прикупљање и објављивање корисних смерница и информација за рад током пандемије – У складу са намером да унапредимо доступност релевантих информација, из различитих извора прикупљамо корисне информације, приручнике, водиче, упутства и инструкције
  • Стицање увида у искуства практичара у директном раду са корисницима у току ванредног стања – креиран је Упитник https://forms.gle/JD2j1L2zTз5ХуQјБ7 као најбржи начин за прикупљање информација о практичарима, њиховим професионалним тешкоћама и потребама за подршком. Резултати добијени упитником треба да послуже као основ за креирање различитих видова подршке практичарима за лакше савладавање кризе, уз очување основних стандарда стучног рада. Такође, добијене информације послужиће као односв за он-лине разговор који ће се одржати 23. априла 2020. године и благовремено ћемо на страници ФПН КонекТаС поставити линк.

Актуелности од заједничког интереса

  • Успостављање својеврсног теоријског подсетника – преглед  теоријских поставки практичних за примену у условима пандемије
  • Заједно – то је све – дефинисање смерница за неормалну размену  – блог – очекујемо ваше идеје, предлоге, сугестије.

ФПН КонтекТаС је наша платформа!


Related Posts