Вести

Дискусиона група: „Добре иницијативе у заједници – од активизма грађана до организованих акција у кризној ситуацији“

У петак 22.05.2020. одржана је дискусиона група регионалног карактера. Тема ове дискусионе групе била је „Добре иницијативе у заједници – од активизма грађана до организованих акција у кризној ситуацији“. Организатор сусрета био је волонтерски сервис ФПН КонекТаС, присуствовало је 25 учесника, модератор сусрета била је Тамара Бендераћ, дипломирана социјална радница и волонтерка сервиса ФПН КонекТаС.

На самом почетку Тијана Момировић, волонтерка сервиса ФПН КонекТаС, упознала је учеснике са сервисом, поделила са њима информације око активности које сервис спроводи и позвала све да се укључе.

Дискусију су отворили гости из Бање Луке. Прва је говорила Тамара Гаћановић, дипломирана социјална радница која је запослена у Установи социјалне заштите Центар за специјалистичке социјалне услуге „За мајку и дете“. Она нам је говорила о раду установе у којој је запослена за време трајања вандредног стања, напоменула нам је са којим су се изазовима сусрели она и њене колеге и поделила са нама решења до којих су дошли. Као важну иницијативу Тамара је споменула онлине сусрете, које ће наставити да користи јер постоје корисници који не могу редовно да долазе у центар, а како је центар једина установа тог типа у њеној држави ово је видела као добро решење. Николина Јованић, студенткиња четврте године на смеру за социјални рад Факултета политичких наука у Бањој Луци поделила је са нама резултате и закључке истраживања о положају социјалних радника за време пандемије коју су она и њене колеге спровели за потребе испита на факултету. Неке од закључка су били да је контакт са корисницима отежан, многи су као решење видели онлине сусрете са својим корисницима, истакла је значај планирања и супервизију као подршке менталном здрављу помагача.

Из Црне Горе јавили су нам се Дејан, Ивана и Анђела. Дејан Главичанин је судент мастер студија социјалног рада на Факултету политичких наука у Црној Гори и приправник у Дневном центру за децу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју. Он нам је поделио своја искуства у раду за време пандемије. Анђела Даниловић студент мастер студија и члан Удружења студената социјалног рада у Црној Гори, говорила је о насиљу у породици, услузи породични сарадник и дому за старе. Као иницијативу у својој држави она је истакла мобилну апликацију „Буди сигурна“, на којој уз помоћ једног клика могу да се јаве жене жртве насиља. Ивана Вучковић, дипломирана социјална радница запослена у „Центру за безбедносна, социолошка и криминолошка истраживања – Дефендологија центар“, истакла је сарадњу са Црвеним крстом у Никшићу и центрима за социјални рад и осврнула се на могуће последице које ће пандемија по завршетку оставити за собом.

Анђела Пејчић, студенткиња Факултета политичких наука у Београду и волонтерка сервиса ФПН КонекТаС, изабрала је 3 иницијативе које су по њеном мишљењу добри примери праксе у Србији, а то су иницијативе из организација „ Помоћ породици“, „ …Из круга Београд“ и „Савез МНРО Србије“. Деветоро студената четврте године са смера социјалне политике и социјалног рада на Факултету политичких наука у Београду написало је пројекат под називом „ Рецепт за солидарност“. У оквиру обавезне стручне праксе на четвртој години они су као организацију у којој ће обављати праксу изабрали неформалну групу „ Хајде да“ у којој су заједничким трудом са менторима написали пројекат који је касније подржала и Фондација Ане и Владе Дивац, норвешка амбасада и Балкански фонд за демократију. Испред пројекта обратиле су нам се Слађана Влатковић и Теодора Станић.

Из Северне Македоније говорила је Кристина Михајловска, дипломирана социјална радница запослена у НВО „HERA“ (Health Education and Research Association). Редовне активности ове организације, гинеколошке амбуланте (путем које се пружају гинеколошке услуге и психолошка подршка женама), као и активности едукације и подршке сексуалним радницама настављене су, у смањеном обиму, и за време кризе изазване корона вирусом. Кристина је говорила и о позитивним примерима праксе и организовања људи у Северној Македонији за време ванредног стања, поменувши акцију бесплатне израде визира путем 3D технологије која је започела као идеја на facebook-у, а потом се проширила и на целу Северну Македнију, обезбедивши велики број визира за здравствене раднике.

Матеа Мрдеж из Загреба, студенткиња социјалног рада, истакла је студентску иницјативу „ Како си?“ студената психологије који свакодневно пружају подршку студентској популацији.

Повезаност, идеје, креативност, подршка, солидарност, размена су речи са којима је завршена још једна дискусиона група у организацији КонекТаС-а. Колеге из региона су похвалиле КонекТаС тим, обећали су да ће се прикључити предстојећим актвностима и обавестили нас унапред да ће нам неке идеје „украсти“. У наставку вам прослеђујем линкове иницијатива које су обележиле овај сусрет:

„ Помоћ породици“ http://pomocporodici.org.rs/sr/

„… из круга Боград“ https://izkruga.org/

„ Савез МНРО Србија“ http://savezmnrosrbije.rs/

„Рецепт за солидарност“  https://www.facebook.com/ZaSolidarnost

НВО „Hera“ https://hera.org.mk/

„Како си?“ https://kakosi.ffzg.unizg.hr/

Невена Јањић, студенткиња четврте године и волонтерка ФПН КонекТаС сервиса


Related Posts