Вести

, ,

Конкурс за нову генерацију лидерског програма BFPE – Годишњи семинар 2022

BFPE започиње са процесом прикупљања пријава за свој најзначајнији лидерски програм – Годишњи семинар. Ово ће бити 19. циклус нашег најамбициознијег едукативног и лидерског програма који спроводимо у Србији.

ОНЛАЈН ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

Основне информације о програму

Програм Годишњи семинар реализујемо од 2003. године уз подршку Савета Европе, као једна од 21 чланице Мреже школа за политичке студије Савета Европе које делују у ширем региону Западног Балкана, Заједнице Независних Држава, као и у Грчкој, Турској, Тунису и Мароку.

Програм семинара је конципиран тако да следи основну оријентацију BFPE – подршку процесу у коме припадници политичких елита проширују знања о европским вредностима и институцијама, процесима европских и евро-атланских интеграција и поштовању основних принципа Савета Европе.

Годишњи семинар је једногодишњи циклус едукативних активности намењен истакнутој генерацији млађих политичара, из парламента, странака, као и представницима јавне управе и локалне самоуправе, невладиних организација, медија, академије и пословног сектора – особама које су озбиљно започеле своје политичке и професионалне каријере и који сагледавају потребу за учењем и додатним усавршавањем у послу који обављају. Основни циљ програма је да омогући стални развој и дијалог демократски оријентисаних лидера у сфери политике и јавног живота који ће на одговоран начин државу и друштво водити ка европским интеграцијама.

Са задовољством можемо да констатујемо да је велика већина полазника и полазница семинара напредовала у својој каснијој политичкој и професионалној каријери. Алумнисти овог програма су заузимали положаје народних посланика, министара, помоћника министара и државних секретара у Влади Србије, градоначелника, партијских функционера, уредника медија, лидера грађанског друштва, итд. Многи алумнисти се накнадно враћају различитим програмима BFPE не само као учесници, већ често и као предавачи.

По завршетку семинара, полазници настављају сарадњу и комуникацију кроз Алумни мрежу и различите програме и активности које реализује BFPE. Активности алумни мреже, које су организоване управо на основу потреба и предлога алумниста, укључују различите догађаје не само у Србији, већ и регионалне семинаре кроз сарадњу са партнерским школама са Западног Балкана.

Методологија рада

Главни део програма су национални семинари који ће се одржати током 2022. Национални семинари су тродневни семинари (петак-недеља) који се организују на различитим локацијама у Србији. Програм се одвија кроз интерактивна предавања и радионце, а осмишљен је на начин који и поред интензивног радног дела оставља времена за међусобно умрежавање учесника. Сви семинари се одржавају у складу са правилом Chatham House-а што омогућава отворену дебату са предавачима и међу учесницима. Национални семинари биће посвећени различитим аспектима друштвених и економских реформи, компетенција за развој демократске културе друштва, искуствима новијих земаља чланица ЕУ, изазовима мигрантске кризе, економије, питањима безбедности, спољне политике и регионалне сарадње, као и напретку Србије у процесу интеграције у ЕУ и тренутним и новим изазовима које је са собом донела криза изазвана пандемијом Covid-19.

Начин рада ове године ће зависити пре свега од епидемиолошке ситуације услед пандемије Covid-19 и активности ћемо реализовати у складу са препорукама Владе Републике Србије у датом тренутку, онда када будемо планирали и наша окупљања.

Предуслов учешћа на активностима које се организују у оквиру програма Годишњег семинара јесте потврда о вакцинацији (Covid-19 сертификат) и/или потврда о прележаној болести Covid-19 у претходних шест месеци. Национални семинари ће бити организовани уживо и организатор ће предузети све неопходне мере како би обезбедио све неопходне предуслове безбедног организовања семинара за све учеснике.

Основне информације о семинару:

  • семинари ће бити одржани током 2022. године уживо. О термину и начину рада сви примљени кандидати биће обавештени на време.
  • Први семинар је планиран за другу половину фебруара 2022, други семинар је планиран за мај/јун 2022 и трећи семинар за септембар 2022.
  • генерацију ће чинити 20 учесника
  • предавачи на семинару биће истакнути стручњаци и јавне личности из наше земље и иностранства
  • већину трошкова учешћа у програму сносе организатори. Уколико буде било физичких окупљања, BFPE ће сносити трошкове семинара, смештаја и организованог превоза (аутобус)
  • Учесници сами сносе путне трошкове сопственог превоза у земљи.
  • Такође, организатор ће обезбедити сва заштитна и дезинфекциона средства током трајања семинара уколико се буду физички организовали.
  • Савет Европе ће полазницима који буду учествовали у раду овог образовног програма доделити посебан сертификат/диплому
    Услови за пријаву

Кандидати треба да испуне следеће услове:

  • да имају између 25 и 45 година
  • да су успешни у јавном животу и напредују у професионалној каријери
  • да су амбициозни и спремни да континуираним учењем граде своју каријеру
  • да прате реформске процесе у Србији, процесе европских и евроатланских интеграција, као и регионалну сарадњу
  • да су спремни да стечена знања примене у пракси
  • да течно говоре енглески – обавезан услов
  • Након истека временског периода предвиђеног за пријаву, са учесницима који буду одабрани у ужи круг ће бити организовани онлајн интервјуи.
  • да, уколико буду изабрани, преузимају обавезу да учествују у раду свих семинара и свим осталим активностима

У циљу формирања избалансиране групе учесника по свим критеријумима, посебно охрабрујемо припаднике бизнис заједнице, академије, жене и припаднике/це националних мањина да се пријаве.

BFPE ће након прикупљених пријава кандидата, у процесу селекције, изабрати полазнике овог циклуса семинара. Одабрани кандидати биће на време обавештени и позвани на онлине интервју, након чега следи финална селекција полазника и полазница.

Потребно је да кандидат попуни ОНЛАЈН ПРИЈАВУ: https://bfpe.org/u-fokusu/konkurs-za-novu-generaciju-liderskog-programa-bfpe-godisnji-seminar-2022 најкасније до петка, 28. јануара 2022.

За све додатне информације можете писати на imihailovic@bfpe.org и svladisavljev@bfpe.org.

Related Posts