Вести

Одржано предавање „Истражимо Европску унију“

Шеф за информације, комуникације и медије Делегације ЕУ у Србији, Мануел Мунтеану, одржао је предавање на тему „Истражимо Европску унију“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Мануел Мунтеану је говорио о вредностима Европске уније, као што су демократија, људска права, владавина права и солидарност,  на којима се базира њено законодавство и функционисање. Он је предочио да Европска унија функционише беспрекорно, а то се највише може уочити при кризним ситуацијама. „Један од најважнијих аспеката функционисања Европске уније јесте њен јединствени тржишни систем, који омогућава неометани проток услуга, робе и капитала. Томе највише доприноси правни систем Европске уније, који се данас, због свог утицаја, посматра као федерални правни систем“, изјавио је Мунтеану. Он је указао на значај учествовања Републике Србије у различитим програмима Европске уније и да јој то доноси повластице, без обзира на то што није држава чланица. Мунтеану је подвукао да је активност Европске уније у области међународне сарадње на високом нивоу, а да су за Србију најзначајнији преговори о проширењу и суседска политика.

Предавање је одржано у Центру за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts