Међународне студије Модул: Студије САД

Зашто Студије САД?

Захваљујући џиновском економском расту после Грађанског рата, те победама у рату против Шпаније 1898. године и суштинским доприносима које су дале победама савезника у Првом и Другом светском рату, Сједињене Америчке Државе  су успеле, да за непуних пола века, не само уђу у ранг великих сила него да постану суперсила, са глобалним домашајем и доминацијом у скоро свим димензијама моћи. После распада Совјетског Савеза и окончања Хладног рата, у доба „униполарног тренутка“ (Чарлс Краутхамер) Сједињене Државе су постале најважнији актер на планети а њихова тврда и мека моћ без потенцијалне конкуренције. Ипак, са ратовима у Авганистану и Ираку, економском кризом из 2008. године, као и успоном Народне Републике Кине и других актера у међународном систему („успон осталих“ – Фарид Закарија) расправе о будућности америчке моћи су постале део свакодневнице, од тв – екрана до универзитетских катедри. Ипак, иако мање моћне него раније, Сједињене Државе и даље представљају најмоћнијег субјекта данашњег међународног система а последице њиховог деловања и њихових политика осећају сви становници наше планете. У том смислу, продубљена и систематизована знања о Сједињеним Америчким Државама представљају важну основу за разумевање света у којем живимо и у ком ћемо живети.

Опис и режим студија

Уписом на мастер студије САД, студенти ће имати прилику да стекну теоријска и практична знања, као и вештине у области спољне и безбедносне политике САД, историје САД, правног и привредног система САД, америчких политичких идеја и установа, вредности и популарне културе САД, америчке меке моћи, трансатлантских односа као и билатералних односа Србије и САД.

Студије су организоване у два семестра. У првом семестру поред обавезних предмета (Спољна политика САД и Мастер семинар) студенти могу да бирају следеће дисциплине: Историја САД; Увод у право САД; Привредни систем САД; Савремене теорије међународних односа; Сложени конституционални системи; Политички системи земаља у развоју; Политика отпора и теорија грађанске непослушности; Парламентаризам и модели демократије. У другом семестру студенти имају прилику да, поред обавезног предмета (Спољна и безбедносна политика САД после Хладног рата), слушају следеће изборне предмете: Српско – амерички односи; Трансатлантски односи; Америчка мека моћ; Геополитика и геоекономија;  Реторика у електронским медијима;

На крају студија, студент је у обавези да пријави, напише и одбрани мастер рад.

Студијски програм акредитован је 2022. године.

ПРВИ СЕМЕСТАР – ОБАВЕЗНИ ПРЕДМЕТИ 
ПРЕДМЕТ   СТАТУС  ЧАСОВИ  ЕСПБ 
Спољна политика САД  Обавезан  2+1+1+0  6 
Мастер семинар  Обавезан   0+0+0+6 3 
Стручна пракса  Обавезан   0+0+4+0 3 
ПРВИ СЕМЕСТАР – ИЗБОРНИ БКОЈ 1 (бира се 18 ЕСПБ) 
Политика отпора и теорија грађанске непослушности  Изборни  2+1+1+0  6 
Парламентаризам и модели демократије  Изборни  2+1+1+0  6 
Увод у право САД  Изборни  2+1+1+0  6 
Савремене теорије међународних односа  Изборни  2+1+1+0  6 
Сложени конституционални системи  Изборни  2+1+1+0  6 
Привредни систем САД  Изборни  2+1+1+0  6 
Политички системи земаља у развоју  Изборни  2+1+1+0  6 
Историја САД  Изборни  2+1+1+0  6 
ДРУГИ СЕМЕСТАР – ОБАВЕЗНИ ПРЕДМЕТИ 
Спољна и безбедносна политика САД после Хладног рата  Обавезан  2+1+1+0  6 
Завршни рад  Обавезан   0+0+8+1 12 
ДРУГИ СЕМЕСТАР – ИЗБОРНИ БЛОК 2 (бира се 12)  
Америчка мека моћ  Изборни  2+1+1+0  6 
Трансатлантски односи  Изборни  2+1+1+0  6 
Српско-амерички односи  Изборни  2+1+1+0  6 
Геополитика и геоекономија  Изборни  2+1+1+0  6 
Реторика у електронским медијима  Изборни  2+1+1+0  6 

Списак наставника

Руководилац мастер студија САД је проф. др Драган Р. Симић; секретар мастер студија САД је мр Драган Живојиновић.

Предавачи: проф. др Драган Р. Симић, проф. др Сања Данковић Степановић, проф. др Иван Вујачић, проф. др Радина Вучетић, проф. др Славиша Орловић, проф. др Зоран Крстић, проф. др Добривоје Станојевић, доц. др Александар Милошевић, доц. др Стеван Недељковић, доц. др Милан Крстић, доц. др Марко Дашић, доц. др Лидија Мирков.

Захваљујући стратешком партнерству са Универзитетом Клемсон (Clemson University) из Јужне Каролине и Универзитетом Охајо Стејт (The Ohio State University) из Охаја, као и подршци амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији на студијама предаје и велики број гостујућих предавача из Сједињених Америчких Држава…

Начин полагања пријемног испита, неопходна литература и контакт имејл за додатне информације

Пријемни испит се полаже кроз разговор са Комисијом. Разговор се води на основу књиге Историја САД, Филип Вишњић, Београд, 2003.

E-mail контакт за литературу за пријемни и шире информације о студијама: проф. др Драган Р. Симић, e-mail: dragan.simic@fpn.bg.ac.rs или draganrsimic@yahoo.com; мр Драган Живојиновић: e-mail: dragan.zivojinovic@fpn.bg.ac.rs или zivojinovic75@yahoo.com

Термин пријемног испита 2022/23.

Разговор са комисијом ће се одржати 5. или 6. октобра 2022. Тачан датум и сатница биће познати почетком септембра 2022. године.

СТУДЕНТИ СТАРИЈИХ ГЕНЕРАЦИЈА

Студенти који су уписали студије по акредитацији из 2015. године по том програму и завршавају студије, а све детаље о предметима могу видети у следећем документу: